Zhanna Kadyrova

En kunstnerisk og politisk stemme fra Ukraina

Velkommen til omvisning i utstillingen Material Evidence av den ukrainske kunstneren Zhanna Kadyrova (f. 1981, Brovary).

Utstillingen Material Evidence viser flere helt nye arbeider av kunstneren Zhanna Kadyrova. Verkene er skapt etter Russlands invasjon av Ukraina i mars i år. Sentralt i utstillingen står skulpturserien Palianytsia, som består av en gruppe oppskårne steiner som kan minne om brød. Steinene er hentet fra en av elvene utenfor byen Berezovo, vest i Ukraina. Hit flyktet Zhanna Kadyrova sammen med sin samarbeidspartner etter at krigen brøt ut. Beskyttet av fjellkjeden Karpatene, og uten strategiske militære mål, ga byen ly for mange mennesker på flukt fra krigen.

Ordet palianytsia betyr brød. Det henviser til en spesiell type rundt, ovnsbakt brød som symboliserer gjestfrihet for mange ukrainere. I dagene før den russiske invasjonen fikk ordet også en annen funksjon. Fordi det uttales forskjellig på russisk ble det brukt for å avsløre russiske spioner. Det ble et sjibbolet – en måte å skille venn fra fiende.

Utstillingen knytter an til ulike epoker i Ukrainas historie. Zhanna Kadyrova benytter ofte materialer og teknikker som stammer fra arkitekturen under sovjettiden, som betong, keramiske fliser og mosaikk. Mange av arbeidene består av gjenbrukte materialer som fylles med ny mening, samtidig som de bærer på historiske spor.

Stavanger kunstmuseum ønsker med denne utstillingen å gi rom for en tydelig kunstnerisk og politisk stemme fra Ukraina, og skape et møtested der publikum kan drøfte tanker og opplevelser omkring situasjonen i Ukraina.

___________________________________

Antall:
Maks. antall i en gruppe er 30 stk.

Varighet:
ca. 45 min.

Tidspunkt for undervisningstilbud:
Tirsdag – fredag mellom kl. 09:00 -14.30

Målgruppe:
Alle. Vi tilpasser formidlingen til den spesifikke målgruppen.

Tilgjengelighet:
Tilbudet er rullestolstilpasset, vær vennlig å si ifra på forhånd.

Bestillingsfrist:
Vi ber dere bestille senest 2 dager i forveien.