Omvisning: Høydepunkter fra samlingen

Hver fredag gjennom sommeren

25. jun. 2021 KL. 14:00 - 15:00

Våre samlinger består av et rikt utvalg verk av sentrale kunstnere fra regionen vår. Hver fredag i sommer holder våre dyktige kunstformidlere en omvisning med fokus på noen av de mest sentrale norske kunstnerne fra midten av 1800-tallet til tidlig 1900-tall: Lars Hertervig, Kitty Kielland og Frida Hansen.

Det er plass til maks 15 deltakere og billetter må kjøpes på forhånd via TicketCo.

Lars Hertervig (1830-1902) fikk sin utdannelse ved akademiet i Düsseldorf fra 1952 under landskapsmaleren Hans Gude, men avbrøt utdannelsen etter kun to år og vendte tilbake til Stavanger. Han tilbrakte store deler av livet sitt i Ryfylke og gjengivelsene av naturscener med kyst og fjordmotiver, hvor stemningen preges av lyset og av himmelen, ble hans signum. Først tolv år etter sin død fikk han sitt gjennombrudd som kunstner, på Jubileumsutstillingen i 1914.

Kitty Kielland (1843-1914) var en av de første kvinnelige malerne som fikk tilgang til kunstskolen i Karlsruhe og kom til å bli en av våre mest betydelige landskapsmalere. Hun vokste opp med flere av Hertervigs malerier på veggene siden faren hennes, Jens Z. Kielland, var en av Hertervigs fire velgjørere. Kielland fikk undervisning i landskapsmaleri av Hans Gude og lot seg etter hvert inspirere av det realistiske friluftsmaleriet. Jærlandskapet går som en rød tråd i hennes kunstnerskap og hun er også kjent for sine nyromantiske skildringer av den norske sommernatten. Kielland var også forfatter, kvinnesakskvinne og spilte en sentral rolle for det norske kunstmiljøet.

Vevkunstneren Frida Hansen (1855-1931) regnes som en av Norges fremste representanter innenfor art nouveau – en stilretning som hentet mye av sin inspirasjon fra naturen og kjennetegnes av dekorative mønster og organiske detaljer. Hansen var en entreprenør som bygget opp sitt eget firma, forsket i gamle teknikker og plantefarging og ble en betydelig fornyer av vevkunsten som høstet stor anerkjennelse internasjonalt. Stavanger kunstmuseums store mønstring av hennes kunstnerskap sommeren 2015, har resultert i et eget utstillingsrom dedikert til hennes arbeider.

Informasjon om smittevernregler i forbindelse med COVID-19:

• Stavanger kunstmuseum  følger Helsedirektoratets retningslinjer for arrangementer.
  • For å sikre rask smittesporing må alle kjøpe billett på forhånd. Dette gjelder også for publikumsgrupper som har gratis adgang til museet (barn, studenter og medlemmer av Venneforening og Kunstnerorganisasjoner).
  • Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme endringer i programmet som følge av COVID-19.
  • Vi ber publikum om å overholde generelle smittevernregler; hold minst en meter avstand til andre besøkende og to meter avstand til museets ansatte. Bruk håndsprit ved ankomst til museet og hold deg hjemme ved tegn på sykdom.