must-bgPage 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1

Kunst og likestilling

Nye verk i samlingen

Hvorfor har det ikke vært noen store kvinnelige kunstnere? spurte kunsthistorikeren Linda Nochlin i 1971 i et essay med samme navn. Hvorfor kjenner vi kunstnere som Michelangelo, Pablo Picasso og Henri Matisse, men ikke Artemisia Gentileschi, Mary Cassatt og Rosa Bonheur?

Dette spørsmålet har kunstnere og kunsthistorikere vært opptatt av i flere tiår. I 1985 begynte den amerikanske kunstnergruppen Guerrilla Girls å spre sin plakatkunst på offentlige steder i New York. Med hjelp av harde fakta og i en ironisk og humoristisk språkdrakt, kritiserte de kunstverdenens marginalisering av kvinner og minoriteter. I omvisningen diskuterer vi ulike kunstverk som kritiserer og problematiserer handlingsrommet for kvinner - både i kunsten og i samfunnet for øvrig.
Guerrilla-Girls-aktivisme-feminisme-kuns
Guerrilla Girls, Do Women Have To Be Naked to get in to the Met. Museum?, 1989.

Utstillingen Dive - Into the collection viser nyinnkjøpte verk i dialog med eldre verk fra museets samlinger. Kunstnere: Frants Bøe, Sophie Calle, Cecilie Gravesen, Guerrilla Girls, Käthe Kollwitz, Zofia Kulik, Ingeborg Kvame, Kristina Matousch, Bruce Nauman, Louise Nevelson, Howardena Pindell, Man Ray, Iiu Susiraja, Sandra Vaka Olsen og Marit Victoria Wulff Andreassen.