Page 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg
Utstilling

Bill Viola

Tristan’s Ascension

01. jan. 2017 - 20. des. 2017

Bill Viola (f.1951) er en av de største internasjonale kunstnerne i vår samtid og er representert på flere betydelige museer i hele verden, inkludert The Museum of Modern Art (MoMa) (NY), Tate Modern (London), Centre Culturel Georges Pompidou (Paris) og Nasjonalmuseet i Oslo.

I videoinstallasjonen Tristan’s Ascension (2005) ser vi, gjennom en strøm av luftbobler, en mannskropp som ligger flatt på en steinhelle i et tomt rom. Små vanndråper blir etter hvert synlige i det de forlater bakken og stiger oppover i rommet. Langsomt intensiveres aktiviteten av luft og strømmer i vannet, og de brølende vannmassene presser mannens kropp oppover. Kroppen svever over steinhellen og dras oppover med vannet, før han til slutt forsvinner ut av synsfeltet vårt. Vannsøylen avtar gradvis, og dråpene minker helt til den tomme steinhellen står igjen alene, glitrende på det våte gulvet.

Tristan’s Ascension er deponert i museet av Tone og Tor Dagfinn Veen.

Foto: Stills from Bill Viola'sTristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall), 2005.
Color High-Definition video projection; four channels of sound with subwoofer (4.1). Screen size: 580 cm x 326 cmPerformer: John Hay. Photographer: Kira Perov.
Stavanger-kunstmuseum-25-år-jubileum-19