Utstilling

I skyene

Skyer i kunsten fra 1800-tallet og fra vår egen tid

20. mars 2020 - 13. sep. 2020

Utstillingens kunstverk fremstiller skyer fra mange perspektiver. De får oss til å reflektere over hva skyer er og kan være. Hvordan kan skyer manifestere drømmer, myter, ideer, trusler og muligheter?

Tidlig på 1800-tallet ble kunstnere som John Constable og J. C. Dahl inspirert av amatørmeteorologen Luke Howard, som klassifiserte skyer etter vitenskapelige prinsipper. Romantikkens skystudier er både resultat av en økt interesse for meteorologi og for en følelsesmessig tolkning av fenomenet skyer.

I denne utstillingen vil den tidlige, banebrytende skykunsten møte samtidskunstneres tilnærminger til tematikken, enten det dreier seg om et økologisk engasjement eller nye former for skymetaforer som for eksempel nettskyer. Vi er alle omgitt av skyer, både på himmelen over oss og i stadig større grad gjennom lagring av minner og informasjon i ‘skyen’.

Deltakere
I den historiske delen av utstillingen viser vi verk av den britiske kunstneren John Constable, den svenske kunstneren Prins Eugen og de norske kunstnerne J. C. Dahl, Peder Balke, Knud Baade, Hans Gude, Lars Hertervig, Kitty Kielland, Olaf Lange og Anders Beer Wilse.

Fra vår egen tid viser vi verk av Per Kleiva (NO), Antony Gormley (UK), Mari Slaattelid (NO), Marte Aas (NO), Torbjørn Rødland (NO), Philip Andrew Lewis (US), Jone Kvie (NO), Aerocene / Tomás Saraceno (AR), Berndnaut Smilde (NL), Cory Arcangel (US), Matt Parker (UK), Sandra Vaka (NO) og Marie-Luce Nadal (FR). I tillegg samarbeider vi med den internasjonale organisasjonen The Cloud Appreciation Society.

Kunstverkene er lånt inn av The Courtauld Gallery i London, Statens Museum for Kunst i København, Prins Eugens Waldermarsudde i Stockholm, Nasjonalmuseet for kunst, design og arkitektur i Oslo, og fra kunstnerne og private eiere. Flere verk er fra Stavanger kunstmuseums egen samling.

Bokutgivelse
I forbindelse med utstillingen lanserer Museumsforlaget boken Silver Linings: Clouds in Art and Science. Boken er resultat av en forskningsworkshop Stavanger kunstmuseum i 2019 arrangerte i samarbeid med The Greenhouse, Universitetet i Stavanger. Forskere og kunstnere fra Nord-Amerika og Europa deltok på denne workshopen og bidrar med artikler i antologien. Boken belyser utstillingens tema og flere av de utstilte kunstverkene.

Redaktører for Silver Linings: Clouds in Art and Science er Dolly Jørgensen og Finn Arne Jørgensen. Følgende forskere og kunstnere bidrar i boken: Aerocene / Sasha Engelman, Aleksandra Brylska, Forrest Clingerman, Rachel Douglas-Jones, Jim Fleming, Marie-Theres Fojuth, Berndnaut Smilde med Laura van Grinsven, Inger M. L. Gudmundson, Alix Hui, Vladimir Jankovic, Cathrine Kramer, Veronika Kratz, Marie-Luce Nadal, Yngve Nilsen, Joni Palmer, Matt Parker, Gavin Pretor-Pinney, Eric Dean Rasmussen, Hugo Reinert, Anna Roos, Colin Ross, Henrietta Simson, Robert Willim, Hannah Zindel, Marte Aas, og In the Clouds Collective.