AVLYST: Nordisk samtidskunst

Jonas Ekeberg om sin nye bok

26. mars 2020 KL. 19:00 - 20:00

I fjor kom Jonas Ekebergs omfattende bok Postnordisk - Den nordiske kunstscenens vekst og fall 1976-2016 (Torpedo Press 2019). Boken er konsentrert rundt tre historiske situasjoner: Begynnelsen av 90-tallet, da kunstnere, kritikere og kuratorer på de «nye» kunstscenene utfordret den nordiske postmodernismen, slutten av 90-tallet, da nittitallskunstnerne fikk den omstridte merkelappen «det nordiske mirakelet», og 00-tallet, da man opplevde en venstredreining av kunstinstitusjonen og en høyredreining av kulturpolitikken.

I sin forelesning tar Jonas Ekeberg opp temaer knyttet til nordisk kunst og kunstliv i overgangen fra postmodernismen til det som i dag kalles «samtidskunstens epoke». Mer konkret omhandler dette temaer som nordisme, feminisme, nettkultur, identitetspolitikk, sosial kunst, globalisering og kapitalismekritikk.